Asukkaalle

Ohjeita asumiseen

Taloyhtiöissä noudatetaan yleisiä järjestysmääräyksiä. Asukkaiden tulee noudattaa järjestyslakia (612/2003), Helsingin kaupungin järjestyssääntöä sekä asunto-osakeyhtiön omia järjestysmääräyksiä.

Asukkaan tulee ilmoittaa sisään- ja poismuutosta taloyhtiön edustajalle: huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle sekä maistraattiin.

Lue lisätietoja ja tee muuttoilmoitus isännöitsijätoimistolle asiointilomakkeellamme.

Paloturvallisuus

Suojaa kotisi tulipaloilta

Tulipalot voitaisiin useimmiten estää ennalta, sillä yleensä ne syttyvät ihmisten huolimattoman toiminnan tuloksena. Parhaiten suojaat kotisi toimimalla paloturvallisesti sähkölaitteiden, tulisijojen ja kynttilöiden kanssa.

  • Tutustu huolella taloyhtiön pelastussuunnitelmaan ja Suomen Pelastusalan keskusjärjestön paloturvallisuusohjeistuksiin.
  • Hanki kotiisi riittävä määrä palovaroittimia ja pidä ne toimintakunnossa tarkistamalla ne riittävän usein.
  • Mieti poistumistiet huolella etukäteen.
  • Älä poistu savuiseen porrashuoneeseen, vaan odota palomiesten saapumista ja ohjeistuksia.
  • Pidä alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja opettele käyttämään niitä esim. palosammutuskurssilla.
  • Varmista, että sinulla on voimassa oleva kotivakuutus.

Tutustu myös Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Paloturvallisuutta kotona -oppaaseen (pdf 6,65 MB).

Jätehuolto ja lajittelu

Vähennä kerättävää sekajätettä

Jokainen meistä voi vaikuttaa merkittävästi taloyhtiön jätekustannuksiin lajittelemalla jätteensä. Lajittelemalla ja kierrättämällä tehokkaasti voimme säästää luonnonvaroja, energiaa ja ympäristöä. Mitä huolellisemmin tuotteet ja aineet lajitellaan, sitä taloudellisimmin ja paremmin ne voidaan hyödyntää uusioraaka-aineina.

Kaikissa taloyhtiöissä ei välttämättä ole tarjolla kaikkia olemassa olevia lajittelumahdollisuuksia. Tähän vaikuttaa yhtiön jätekeräyspisteen koko ja voimassa oleva jätelainsäädäntö. Jäteastioiden määrään ja lajittelumahdollisuuksiin vaikuttaa myös yhtiöiden huoneisto- ja asukasmäärät.

Huom! Energiajätekeräys on päättynyt huhtikuussa 2016 ja tilalle on otettu muovikeräyskokeilu, joka kestää syksyyn 2017 saakka. Kokeilun piiriin kuuluu osa pääkaupunkiseudun taloyhtiöistä ja kiinteistöistä. Lisätietoja löydät HSY:n verkkosivuilta.

Pikaohjeet lajitteluun

Tiivistä jätteet hyvin jätekeräysastioihin. Olethan huomaavainen etkä täytä jäteastioita yhdellä kertaa liian suurella määrällä jätteitä (esim. pahvit ja pakkausjätteet).

Taloyhtiön keräyspisteeseen ei saa jättää huonekaluja, kodinkoneita tai vaarallisia jätteitä. Älä laita jäteastioihin mitään suurta tavaraa, jota ei luokitella normaaliksi kotitalousjätteeksi, vaan toimita ne suoraan esimerkiksi Sortti-asemalle.

Tarkat lajitteluohjeet löydät HSY:n verkkosivujen lajitteluohjeista.

Laajakaista

Monissa taloyhtiöissä on käytössä taloyhtiölaajakaista. Tarkista isännöitsijätoimistosta, onko taloyhtiössä taloyhtiölaajakaistasopimus ja miltä palveluntarjoajalta se on tilattu.

Jos haluat ottaa taloyhtiölaajakaistan käyttöösi, ole yhteydessä laajakaistan toimittavaan palveluntarjoajaan. Vaikka taloyhtiölaajakaistan päätilaaja on taloyhtiö, sinun tulee tehdä palveluntarjoajan kanssa oma sopimus laajakaistan käyttöön ottamisesta ja mahdollisista lisäpalveluista.

Jos taloyhtiössä ei ole taloyhtiölaajakaistaa, voit tilata kiinteän tai mobiililaajakaistan asuntoosi haluamaltasi palveluntarjoajalta.

Asunnon hoitovastuu

Yleiset asunnon hoito- ja kunnossapitovastuut

Asunto-osakeyhtiössä huoltovastuu jakautuu taloyhtiön, asukkaan ja osakkaan välillä. Hoito ja kunnossapitovastuu on selkeästi kuvattu Kiinteistöalan Kustannus Oy:n julkaisemassa vastuunjakotaulukossa.

Asunto-osakeyhtiö vastaa kiinteistön keskeisistä järjestelmistä kuten vesi-, viemäri- ja sähköjärjestelmistä. Lisäksi taloyhtiön vastuulla on talon ulkokuori sekä talon yleiset tilat.

Asukkaan on huolehdittava huoneiston hyvästä hoidosta. Tämä edellyttää myös yhtiön vastuulla olevien järjestelmien käyttöhuoltoa ja käyttökunnon seurantaa. Havaituista vioista tulee viipymättä ilmoittaa taloyhtiön isännöitsijälle, huoltoyhtiölle tai vuokranantajalle.

Asukkaan huolto- ja ylläpitotehtävät

Asukkaan vastuulla olevat huolto- ja ylläpitotehtävät aihealueittain:

  • parvekkeen puhtaanapito ja lumen poisto
  • parvekelasitusten puhtaanapito
Valikko